Приложна астрология "Вега"
Банер
Банер

Последни статии


Warning: Creating default object from empty value in /home/rodimech/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/rodimech/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/rodimech/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Кой е онлайн

В момента има 264 посетителя в сайта


Често срещани инфекциозни болести при децата

ПОЛИОМИЕЛИТ
Полиомиелитът е остро вирусно заболяване с често поражение на нервната система, при което най-характерните клинични прояви са вялите мускулни парализи.
Причинителят на заболяването е вирус.Той е един от най-малките вируси. При естествени условия е заразен само за човека. Единствен източник за заразата е човекът. Придаването на заразата се осъществява по фекално-орален и въздушно-капков път – предаване на заразата става чрез хранителни продукти, водата, мръсните ръце, мухите, въздухът и др.
Боледуват най-често деца до 5 год. При кърмачета да 5 мес.и възрастни над 50 год. заболяването се среща много рядко.
У нас се провежда активна имунизация с жива ваксина.От втория месец след раждането се извършва три пъти годишно, реимунизация се прави между 2-3 година по същия начин - на три приема. А на 7 годишна възраст се дава еднократно. Живата полиомиелитна ваксина се оказа много ефикасна  и ареактивогенна.

БРУЦИЛОЗА
Бруцилозата е общо наименование на малтийската треска и болестта на Банг.Тя е зооантропоноза, която се предава на човека по алиментарен и контактно - битов механизъм.
Източник на инфекцията са главно козите, овцете, кравите, свинете и рядко други животни. Човекът се заразява от болни животни посредством техните отделяния: мляко, урина, месо и пр.
У нас бруцилозата у животни се наблюдава рядко, а у хората - като единични, свързани с професията  случаи / зоотехници, животновъди, овчари и пр./

БРУСНИЦА  /МОРБИЛИ/
Брусницата е широко разпространена остра инфекциозна болест от групата на въздушно-капковите инфекции. Отличава се с голяма възприемчивост предимно в детска възраст.
Източник на заразата е болния човек. Болният е заразителен от началото на катаралния стадий до 5 ден от появяването на обрива, но може да продължи и до 10 ден от началото на обрива. Заразата се предава по въздушно-капков път. Най-възприемчиви са децата от 1 до 4 години, след което възприемчивостта намалява поради това, че повечето деца са придобили имунитет. Невъзприемчивостта на новородиното и кърмачето до 3-6 месечна възраст се дължи на наличие на придадени от майката антитела – пасивен имунитет. Новородени от неболедували майки обаче са възприемчиви към това заболяване.
У нас на имунизация се подлагат неболедували деца на възраст от 1 до 7 години. Ваксината е омаломощена жива ваксина поставена подкожно и обикновено се понася добре от децата.

РУБЕОЛА
Рубеолата е инфекциозно заболяване с въздушно-капков механизъм на предаване на заразата. Най-голяма е заболеваемостта в предучилищна възраст. Децата до 6 год.боледуват рядко поради придобит от майката имунитет.
Източник на заразата е болният човек. Той е заразен до края на инкубационния период до 5 дни след появата на обрива. Заразата се предава по въздушно-капков път. Обикновено първият симптом, който обръща внимание на околните е обривът.
Болните се изолират до 5-ия ден от началото на обрива. Важно е да се избягва контакт на бременни с болни от рубеола, поради възможно увреждане на плода.
За предпазване от рубеола в някои страни се прилага жива вирусна ваксина.

СКАРЛАТИНА
Скарлатината е една от възможните клинични прояви на стрептококовата инфекция у предразположени индивиди.Тя се характеризира с температура и типични промени по кожата и гърлото.
Скарлатината е широко разпространена инфекциозна болест. Децата до 6 мес. са невъзприемчиви към болестта. Най-висока заболеваемост се наблюдава при деца от 3 до 10 год.  Заразата става по въздушно-капков път,понякога и чрез вещи-играчки и хранителни продукти – мляко.
Болните се изолират в продължение на 10 дни главно в домашни условия. Лекуват се с антибиотик по лекарско предписание.

ЕДРА ШАРКА /ВАРИОЛА/
Вариолата е особено опасна вирусна инфекция. Източник на заразата е заболелият от вариола човек, който отделя вируса със секрета от носа и устата и съдържимото от обривите по тялото. Заразата трае от първите болестни признаци до падането на последната круста по кожата.
В миналото преди въвеждането на противовариолната ваксинация, едрата шарка е върлувала по целия свят под формата на масови и опустошителни епидемии. Днес се срещат само единични случаи на заболяване от едра шарка.

ЛЕЩАНКА /ВАРИЦЕЛА/
Лещанката е много разпространено вирусно заболяване. Източник на болестта е болния от варицела човек. Придава се по въздушно-капков път. Най-често заболяват деца от 2 до 6 год..  Възприемчиви са и кърмачетата. Заболяванията зачестяват през есента и зимата. След боледуване остава траен имунитет.
Ефикасна ваксина за траен активен имунитет все още липсва.

ДИФТЕРИЯ
Дифтерията е въздушно-капкова инфекция. Особено опасни са предметите които ползва болния.
Провежда се имунизация с дифтериен антитоксин и процентът на боледуващите деца е незначителен.
Болните от дифтерия подлежат на задължителна изолация в инфекциозно отделение.
На активна имунизация подлежат децата на 3 месеца с ваксина дифтеткок - против дифтерия и коклюш /магарешка кашлица/. Правят се три инжекции подкожно през интервал от 30 дни.Първата реимунизация се прави на 1 - 2 год., а втората реимунизация - на 4 год.  

 

Курсове за бременни

Банер

Календар

Юни 2018
П В С В П С С
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Последни събития

Няма събития

Анкета

Планирахте ли бремеността си?